Denemarken verdubbelt straf voor criminaliteit tijdens de Corona-crises

De straf wordt verdubbeld voor diefstal, inbraak en fraude die in verband kunnen worden gebracht met de Corona-epidemie. Degenen die handalcohol stelen, zullen gevangenisstraf krijgen. Denemarken tolereert geen criminaliteit tijdens de sociale crisis.

De nieuwe Deense wetsvoorstellen zullen snel worden behandeld door het Folketing (Deens parlement) en zullen deze week al in werking getreden.

“De regering is voornemens om hard op te treden tegen degenen die de epidemie misbruiken voor misdaad”, zei Nick Hekkerup tijdens een persconferentie op woensdag schrijft DK.

“Wij tolereren geen misdaad tegen de maatschappij die nu kwetsbaar is”, voegde hij toe.

De strafgeving wordt verdubbeld voor diefstal, inbraak en fraude die kunnen worden beschouwd als geassocieerd met de Corona-epidemie.

De reden hiervoor is dat de autoriteiten in Denemarken een golf van misdaden hebben gezien in de periode dat het land door de infectie werd getroffen.

In ziekenhuizen zijn handalcohol en andere belangrijke medische apparatuur gestolen en uit een toenemend aantal fraudemeldingen blijkt dat criminelen misbruik maken van de zorgen die er in de Deense samenleving bestaan.

Het voorstel heeft ook betrekking op financiële criminaliteit bij bedrijven. Degene die misbruik maakt van het hulppakket die de regering heeft gelanceerd om de crisis te verlichten.

Als bedrijven frauderen met hulp, zal de straf vier keer zo zwaar zijn als normaal.

Advocaten zijn naar buiten gekomen en hebben kritiek geuit op de maatregelen die volgens hen niet effectief zijn. Maar de minister van Justitie verwerpt de kritiek.

“Ik denk dat het signaal merkbaar zal zijn en bij een deel effect zal hebben”, zegt hij.

Sinds 1 maart zijn er 45 gevallen van fraude gemeld in verband met de Corona-crisis, meldt de Deense Politie. Er wordt vermeld dat een bedrijf is misleid om 125.000 Deense kronen (bijna 17.000 euro)  te betalen in de overtuiging dat het mondbescherming heeft gekocht.

Deense politicus: Denemarken zal ook de EU verlaten

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 10 april 2020

Jouw account