De Theorist - No shit, Sharelog!

 

17-jarige IS (ISIS) seksslavin verteld haar horror verhaal

Wie nog gelooft dat IS (ISIS) goede bedoelingen heeft moet dit verhaal van een 17-jarige meisjes dat opgesloten zit niet lezen en een enkele reis Syrië boeken.

De 17-jarige Mayat, een verzonnen naam, is een Jezidi-meisje dat op 3 augustus gevangen genomen werd door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Die dag lanceerden de strijders hun offensief in het Noord-Iraakse Sinjar. Een journalist van de Italiaanse krant La Repubblica kreeg het meisje aan de lijn en bracht haar verhaal.

Het meisje kan niet antwoorden op de vraag waar ze zich bevindt. ‘Ik weet niet hoe het dorp heet, we arriveerden ‘s nachts. Sindsdien worden we opgesloten in een huis waar de ramen versperd zijn. We kunnen niet ontsnappen, het huis wordt bewaakt door gewapende mannen’, zo zegt Mayat.

‘Ze wanen zich supermensen, maar zijn gewoon harteloos’

Hoewel Mayat getuigt dat gsm’s meteen in beslag genomen werden, bleek het uiteindelijk geen zware opgave om een telefoontje te kunnen plegen. ‘Ze zijn van strategie veranderd. Om ons nog meer te kwetsen, willen ze dat we onze ouders details vertellen over wat we hier doormaken’, legt het meisje uit. ‘Ze [IS] lachen ons uit, omdat ze denken onoverwinnelijk te zijn. Ze wanen zich supermensen, maar ze zijn gewoon harteloos.’ Zo kwam het nummer van de Italiaanse journalist uiteindelijk via de ouders bij Mayat terecht.

‘We zijn hier met een veertigtal en we worden allemaal gefolterd’, aldus het meisje. De Jezidi-vrouwen en meisjes worden in ‘drie horrorkamers’ op de bovenste verdieping, vaak door meerdere mannen, tot drie keer per dag verkracht. Sommige zijn nog geen dertien jaar oud, meent Mayat.

‘Niemand maakt een einde aan onze lijdensweg’

‘Ze behandelen ons als slaven. Het zijn altijd andere mannen, sommigen komen zelfs uit Syrië. Ze bedreigen ons en slaan ons als we ons verzetten. Soms hoop ik dat ze me zo hard slaan, dat ik sterf. Maar het zijn lafaards. Niemand durft een einde te maken aan onze lijdensweg’, vertelt Mayat.

Mayat getuigt hoe de vrouwen ooit aan de ontvoerders vroegen hen te doden, hen neer te schieten. ‘Maar we zijn te kostbaar voor hen. Sommigen hebben zich proberen op te hangen, zonder succes.’

‘Op een dag bedreigden drie mannen ons met een mes. Een uur later namen ze vijftien vrouwen mee. We weten niet wat er met hen gebeurd is.’

‘Ze vergelijken ons met geiten op de beestenmarkt’

Honderden tot duizenden vrouwen en kinderen zouden volgens een rapport van Amnesty International gevangen zijn genomen door de IS toen de terreurbeweging begin augustus de controle kreeg over de regio rond Sinjar. Over hun lot is weinig bekend. Zo blijkt ook als La Repubblica het meisje vraagt of ze op de hoogte is van de vele ontvoeringen, bekeringen tot de islam, de verkoop van seksslavinnen op markten in Mosoel en het uithuwelijken van sommige slachtoffers aan jihadi’s in Syrië.

Mayat: ‘Ik wist niet dat zo veel vrouwen hetzelfde lot moeten ondergaan. Syrië is wel iets waarmee de ontvoerders ons bedreigen. Wie niet meewerkt, wordt naar Raqqah gestuurd, zeggen ze. Telkens wordt herhaald dat we ongelovigen zijn, omdat we geen moslims zijn. We zijn hun eigendom, hun oorlogsbuit. Ze vergelijken ons ook wel met geiten die op de beestenmarkt gekocht worden.’

‘Mijn leven is voor altijd getekend door deze horror’

De enkelingen die erin slagen contact te houden met hun familie, vertellen verhalen over dwang om zich te bekeren tot de islam, brute mishandelingen en verkrachtingen. Dat staat te lezen op de website van de Nederlandse openbare omroep NOS.

‘Ik hou vast aan de herinnering van mijn leven voor deze nachtmerrie’, zegt Mayat nog tegen de Italiaanse krant. ‘De liefde van mijn ouders met wie ik vaak kan praten, houdt me sterk. Maar soms lijkt het alsof het nooit zal stoppen. En wat als het stopt? Mijn leven zou voor altijd getekend zijn door wat ik nu moet doorstaan. Al mocht ik overleven, ik zou deze horror nooit uit mijn hoofd kunnen krijgen.’

‘Ze hebben mijn lichaam al gedood’, besluit het jonge meisje. ‘Nu zijn ze bezig met het doden van mijn ziel.’

Amnesty International: ‘Seksslavinnen IS plegen zelfmoord’

De vrouwen en meisjes van de Iraakse Jezidi-minderheid die door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot seksslavinnen werden herleid, plegen massaal zelfmoord of proberen dat. Zo meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In een statement van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, aangehaald door persagentschap Agence France-Presse, wordt het probleem van de seksslaven van Islamitische Staat (IS) aangehaald.

‘Veel seksslaven zijn kinderen. Het gaat om meisjes van veertien of vijftien jaar, of zelfs jonger’, legt Donatella Rovera van Amnesty in het bericht uit.

‘Etnische zuivering’

De jihadisten van IS hebben sinds juni 2014 grote delen van Irak en buurland Syrië ingenomen en riepen er het kalifaat uit. De terreurgroep heeft in het noorden van Irak vooral minderheden, zoals de Jezidi, geviseerd. Een actie die door Amnesty International als etnische zuivering bestempeld wordt, met de moord op burgers en slavernij: een lot dat vele gevangenen erger dan de dood achten.

Volgens Amnesty zijn veel daders inderdaad IS-strijders, maar maken ook sympathisanten van de extremistische soennieten zich schuldig aan de feiten.

‘Ze was heel mooi’

In het statement haalt de mensenrechtenbeweging getuigenissen boven. De negentienjarige Jilan pleegde zelfmoord uit angst om verkracht te worden, zo vertelde haar broer. Een meisje dat met Jilan gevangengezeten heeft, maar later ontsnapte, bevestigde het verhaal.

‘Op een dag kregen we kleren die leken op danskostuums. We werden gevraagd in bad te gaan en die kleren te dragen. Jilan pleegde zelfmoord in de badkamer’, aldus het meisje volgens Amnesty. ‘Ze sneed haar polsen over en hing zich op. Ze was heel mooi. Ik denk dat ze wist dat een man haar zou meenemen en dat ze daarom zelfmoord pleegde.’

Een andere voormalige gevangene vertelde de mensenrechtenorganisatie dat ze samen met haar zus zelfmoord had proberen plegen om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk, maar dat ze daarvan weerhouden werden. ‘We bonden sjaals om onze nek en trokken ons van elkaar weg, zo hard als we konden, tot ik flauwviel. Ik kon dagenlang niet spreken’, aldus de 27-jarige Wafa tegen Amnesty International.

‘Wat ze mij en mijn familie aandeden, was zo pijnlijk’, getuigde de zestienjarige Randa volgens AFP. Het meisje werd met haar familie ontvoerd en werd verkracht door een man die twee keer zo oud was.

‘Gemarteld’

Rovera: ‘De fysieke en psychologische tol van het verschrikkelijke seksuele geweld dat die vrouwen ondergaan, is catastrofaal. Velen onder hen werden gemarteld en als vee behandeld. Ook wie ontsnapte, blijft getraumatiseerd.’

Ondertussen voert een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten actie tegen de opmars van de extremistische soennieten in Irak en Syrië. Ook België neemt daaraan deel.

Bron: stopdebankiers.nl

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information