De Theorist - No shit, Sharelog!

 

[VIDEO] Canadese studie: griepprik verhoogt risico op ziekte

Uit nieuw Canadees onderzoek dat deze week is gepubliceerd blijkt dat iemand die dit jaar de griepprik heeft gehaald, meer kans loopt om ziek te worden. “Helaas werkt het vaccin dit jaar helemaal niet,” zegt coauteur van de studie dr. Jim Dickinson van de Universiteit van Calgary.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Eurosurveillance, heeft ook aangetoond dat de effectiviteit van de griepprik afneemt als mensen het vaccin twee keer op rij hebben gekregen.

“De effectiviteit van influenzavaccinatie (H3N2) bij mensen die in 2014/2015 wel waren ingeënt en in 2013/2014 niet, was hoger (43 procent) dan bij mensen die zowel in 2013/14 als in 2014/15 waren gevaccineerd (-15 procent),” aldus de studie.

“Een negatieve effectiviteit suggereert dat mensen door het vaccin juist vatbaarder worden voor de griep,” zei dr. Dickinson. “We moeten meer onderzoek doen om te begrijpen hoe dit kan.”

In Canada zijn in totaal 1169 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege de griep. 52 mensen met de griep zijn gestorven, waarvan 75 procent 80 jaar of ouder was. Ook in Nederland is de griepepidemie, die ons land sinds december in de greep houdt, nog niet voorbij. Afgelopen week meldden zich 142 op de 100.000 mensen bij de huisarts met griepachtige klachten.

Er is dit seizoen meer griep dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Volgens een woordvoerster van onderzoeksinstituut Nivel lijkt het erop dat er een ‘mismatch’ is tussen de griepvariant die nu heerst en een variant in het griepvaccin.

Bron: ninefornews.nl

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information