De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Chaos in Nederland tijdens intocht Sinterklaas

Sinterklaas is rond 13.30 begonnen aan het laatste onderdeel van de intocht in Zaanstad. De landelijke intocht verloopt rustig en sfeervol.

De Sint arriveerde zoals elk jaar met Pakjesboot 12. Burgemeester Jan Hamming heeft de goedheiligman met zijn pieten verwelkomd in Zaanstad. Sinterklaas vervolgde de route op zijn paard Amerigo. 

Het was zaterdagochtend al vroeg druk in de gemeente. Kinderen zijn verkleed als sinterklaas of piet en hebben tekeningen bij zich voor de goedheiligman. 

Er is veel politie aanwezig in het gebied. Er zijn zogeheten checkpoints waar mensen worden gefouilleerd en waar tassen worden gecontroleerd. De route die Sint aflegt, is afgesloten voor auto's. 

De gemeente heeft twee vakken ingericht waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mogen demonstreren. Vier groepen hebben zich van tevoren aangemeld. 

Tegenstanders Zwarte Piet spanden kort geding aan

Tegenstanders van Zwarte Piet, verenigd in de organisatie Majority Perspective, probeerden deze week nog met een kort geding te voorkomen dat er zwart geschminkte pieten bij de intocht waren te zien. 

De voorzieningenrechter in Haarlem heeft echter geen inhoudelijke beslissing genomen omdat de stichting niet heeft voldaan aan de voorwaarden. Ze hebben de gedaagde partijen niet op tijd benaderd en hen volgens de rechter "overvallen" met het kort geding.

Onrust bij andere intochten

Bij de intochten in Rotterdam, Leeuwarden, Hoorn, Groningen en Eindhoven hebben ongeregeldheden plaatsgevonden. In Rotterdam zouden meerdere arrestaties zijn gepleegd, de politie bevestigt dat drie personen zijn opgepakt. Het gaat om een demonstrant die tegen Zwarte Piet is en twee mensen die het niet eens waren met de demonstratie. 

In Leeuwarden moest de politie voorkomen dat voorstanders van Zwarte Piet, mogelijk supporters van Cambuur, de tegenstanders van Zwarte Piet aan zouden vallen. Ook in Eindhoven moest de politie voorstanders van Zwarte Piet tegenhouden die actievoerders van Kick Out Zwarte Piet weg wilden jagen.

De groep van actievoerders van Kick Out Zwarte Piet die naar Den Helder onderweg was, is bij Alkmaar van der weg gehaald door de politie. Ze hebben geprobeerd te onderhandelen om verder te mogen, maar de politie zegt dat de groep zich niet aan voorschriften hield.

Er zouden volgens de politie serieuze oproepen van tegengroeperingen zijn die hadden aangekondigd de demonstratie te verhinderen en blokkades op te werpen zodat Kick Out Zwarte Piet Den Helder niet zou bereiken. 

Volgens Kick Out Zwarte Piet was er echter een gevoel dat de politie tijd aan het rekken was, waardoor ze niet op tijd in Den Helder zouden aankomen.

Bron: Nu.nl

Rellen Sinterklaas

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information