De Theorist - No shit, Sharelog!

 

[VIDEO] Enorm, mysterieus complex gevonden bij Stonehenge

Op slechts een paar kilometer van Stonehenge is een enorm, mysterieus complex ontdekt dat meer dan 5600 jaar oud is. Dat hebben Britse archeologen bekendgemaakt.

De vondst in Wiltshire versterkt het idee dat Stonehenge een heilig monument was en suggereert dat in de hele regio al honderden jaren voordat de raadselachtige stenen werden neergezet, rituelen werden uitgevoerd.

Het complex heeft een doorsnee van z’n 200 meter en bestaat uit twee concentrische cirkels. Volgens archeologen van Wessex Archaeology dateren de resten van 3650 voor Christus.

Veranderen

“Deze ontdekkingen veranderen de manier waarop we kijken naar prehistorisch Wiltshire en met name het landschap rond Stonehenge,” zei hoofdonderzoeker Martin Brown in een verklaring.

Het gaat om een zogeheten ‘causewayed enclosure’, waarvan er ongeveer 70 zijn gevonden in Engeland. Het pas ontdekte complex is het tweede dat in het gebied rond Stonehenge is blootgelegd.

Gedacht wordt dat deze ‘causewayed enclosures’ werden gebruikt als tijdelijke nederzettingen, ceremoniële centra of voor rituele activiteiten of het begraven van de doden.

Eerste mensen

In het complex zijn stukken aardewerk, schedelfragmenten, vuurstenen en een grote handmolen van steen gevonden waarmee graan werd gemalen.

“De neolithische volkeren wiens monumenten we onderzoeken, vormden de wereld die wij nu bewonen,” zei Brown.

“Zij waren de eerste boeren en de eerste mensen die zich vestigden in dit landschap,” voegde hij toe.

Tot dusver hebben de archeologen bijna de helft van het complex blootgelegd. Het is niet duidelijk of het nog helemaal intact is.

Bron: Ninefornews

 

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information