De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Extreem-links projecteert haar geweldsfantasieën… op mij?!

Als journalist is het de bedoeling dat je bericht over nieuws en achtergronden, als columnist geef je je mening. Daarmee kun je een publiek figuur worden, maar de bedoeling is en blijft dat niet de journalist maar het onderwerp waarover hij of zij schrijft centraal staat. Maar een enkele keer word je zelf het object van ophef, al is dat tegen wil en dank. Dit gebeurde mij gisteravond, en hoe!

Naar aanleiding van de discussie in Geldermalsen over het plaatsen van een opvangcentrum voor asielzoekers, ontving ik een aan mij gerichte tweet met daarin de informatie dat een van de lokale raadsleden, Annet IJff (PbdA) naast haar politieke werk een baan heeft bij Vluchtelingenwerk. Ik vond dit interessant en relevant, want de mogelijkheid van belangenverstrengeling hangt in de lucht. Let wel, ik zeg niet dat die er is, maar de schijn bestaat.

Dus maakte ik een tweet waarin ik hier op wees, een veredelde retweet dus. Daarbij (re)tweette ik ook een plaatje van de webpagina van de gemeente Geldermalsen over Mw. IJff, als bewijs dat ik niet had verzonnen dat zij deze bezoldigde nevenfunctie heeft. De tweet werd opgepikt door een groot aantal volgers en andere twittergebruikers, tot nu toe is deze zo’n 150 maal geretweet. Ik werd er door o.a. Peter Kwint, gemeenteraadslid in Amsterdam, op gewezen dat Mw. IJffs bijbaan niet per se belangenverstrengeling betekent. Daar heeft hij zeker niet helemaal ongelijk in en na een felle maar beschaafde discussie lieten wij het er verder bij.
Na een paar uur begonnen de hatelijke reacties aan mijn adres binnen te stromen. Ik zou Mw. IJffs adres hebben “geopenbaard” en dat ook nog eens met het oogmerk geweld tegen haar uit te lokken. Inmiddels was de situatie in Geldermalsen tussen demonstranten en de politie uit de hand gelopen - iets wat volgens een aantal twitteraars uit extreem-linkse hoek zo niet mijn schuld, dan toch zeker mijn bedoeling was geweest.
Ik wil heel eerlijk met u zijn: op de afbeelding bij de door mij verstuurde tweet stond inderdaad Mw. IJffs adres. Maar… de afbeelding kwam rechtstreeks van de website van de gemeente Geldermalsen zelf en is dus voor elke internetgebruiker op aarde toegankelijk. Nog eerlijker: het adres was mij niet opgevallen. Had het dat wel, dan zou ik het misschien zwart hebben gemaakt. Ik zeg “misschien” omdat ik dit niet zeker weet. Nogmaals, het adres is op het internet gezet door de gemeente Geldermalsen zelf, de werkgever van Mw. IJff en dus met haar toestemming. Open en bloot ‘for all the world to see’.

Desondanks vloog extreem-links er vol in. Verschillende redacteuren van haatsite Krapuul.nl vielen mij (schijnbaar gecoördineerd) aan. Walter van der Cruijsen, een persoon die mij al jaren twitterstalkt, beschuldigde mij ervan tot “bedreigingen en erger” op te roepen. Volgens ene @SIGILUX was de timing van mijn tweet “geen toeval”, implicerend dat ik het geweld in Geldermalsen later op de avond had willen uitlokken. Volgens @defrysk (dit soort helden is bijna altijd anoniem) was ik een “goorlap”. Zo vlogen de verdachtmakingen en hatelijkheden mij om de oren.

Het bontste maakte een zekere Rebecca van Putten (@MrsvanP) het met haar suggestie dat ik de situatie in Geldermalsen op scherp had willen zetten. De hypocrisie druipt er bij deze ‘dame’ van af. Niet zo heel lang geleden schreef zij namelijk een blog op website aichaqandisha.nl (een soort roddelsite voor wannabe islamisten, mèt handige Marokkaanse kooktips!) waarin zij frank en vrij geweld tegen PVV-kandidaten verdedigde. Gewoon hup: steen door de ruit (of erger) en klaar! En deze geweldsoproeper valt mij aan omdat ik - quasi per ongeluk - gegevens op het internet deel die 100% openbaar zijn? Ondanks het feit dat ik altijd het recht op leven en veiligheid van zelfs mijn felste en meest antidemocratische tegenstanders verdedig?

En die Krapuul-redacteuren? Die waren allemaal doodstil toen nota bene hun eigen hoofdredacteur mij vorig jaar met de dood bedreigde (en ja, ik heb de screenshots als bewijs en deze ook overgedragen aan de politie, die inmiddels een onderzoek heeft ingesteld).

Had ik misschien beter Mw. IJffs adresgegevens zwart gemaakt? Wellicht, al staan zij zoals gezegd voor iedereen toegankelijk op de site van haar eigen werkgever. (Als Jalta.nl of een andere opdrachtgever met mijn toestemming mijn adres publiceert, ga ik niet derden van intimidatie beschuldigen als zij dit lezen en delen.) Mocht Mw. IJff zich door mijn tweet geïntimideerd of zelfs onveilig voelen, betreur ik dat ten zeerste en raad ik haar aan haar gegevens (en die van alle andere raadsleden!) door de gemeente Geldermalsen van het net te laten halen.

Maar het meest zegt deze akelige affaire over de gemoedstoestand van extreem-links zelf. De Van Puttens, Van der Cruijssens, Defrysks en al die andere anonieme toetsenbordhelden, denken bij het zien van een tweet met een adres erop blijkbaar direct aan geweld. Iets wat in mij niet eens zou opkomen. Hun beschuldigingen aan mijn adres zijn niet anders dan projectie van de eigen geweldsfantasieën. Hun Pavlov-reactie is: “Hé, een adres, laten we daar eens langs gaan en hem of haar een lesje leren.” Of erger.

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Uit welke hoek kwam Volkert van der G. ook weer?

Bron: Bart Schut

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information