De Theorist - No shit, Sharelog!

 

F-16’s op weg naar Litouwen

27 van deze Scania's zijn op weg naar Litouwen.

Een meer 30 voertuigen tellend konvooi is vanaf Vliegbasis Leeuwarden op weg naar vliegbasis Siauliai in Litouwen. Het te vervoeren materieel, bedoeld om met F-16’s te opereren,  is vanaf begin januari nodig. Dan bewaken 4 Nederlandse jachtvliegtuigen het luchtruim van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

27 van deze Scania's zijn op weg naar Litouwen
Materieel voor luchtbewakende F-16’s op weg naar Litouwen
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Dit gebeurt omdat het landentrio geen eigen jachtvliegtuigen heeft. Daarom nemen andere NAVO-lidstaten bij toerbeurt de luchtruimbewaking voor hun rekening.  Nederland doet dat gedurende de eerste 4 maanden van het komende jaar.  

Niets nieuws

Voor de Nederlandse F-16’s is dit overigens niets nieuws. De laatste 4 maanden van 2014 bewaakten de toestellen ook al het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Destijds opereerden de jachtvliegers vanaf vliegbasis Malbork in het noordoosten van Polen.

Ook in 2005 bewaakte Nederland gedurende 3 maanden het Baltische luchtruim, toen vanaf vliegbasis Siauliai in Litouwen, waar de luchtmacht zich dus ook vanaf januari tijdelijk vestigt.

Wissellaadsystemen

Met 27 Scania wissellaadsystemen worden containers nu naar Litouwen gebracht. Nog een aantal trekkers met diepladers is aan het konvooi toegevoegd voor het vervoer van vliegtuigtrekkers, grondapparatuur en kleine voertuigen.

Bron: defensie.nl

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information