De Theorist - No shit, Sharelog!

 

[HOAX] Hij verkracht iemand en mag gewoon lekker blijven

Het valt op dat mensen die zich ergens druk over maken vaak nepnieuws gebruiken om hun punt kracht bij te zetten. Kennelijk zijn mensen er anders niet van overtuigd dat hun mening opvalt. Dit valt wel op: een verhaal en een foto die niets met elkaar te maken hebben maar wel elkaar versterken in het oproepen van verontwaardiging.

Achtergrond

In een bericht op Facebook schrijft José van Uden het volgende over de man op de foto:

“Hij verkracht iemand en mag gewoon lekker blijven. Want ach, zijn verblijfsstatus komt anders in gevaar”

Hierbij een foto van een man die beide middelvingers opsteekt naar de camera.

Achtergrond In een bericht op Facebook schrijft José van Uden het volgende over de man op de foto:  “Hij verkracht iemand en mag gewoon lekker blijven. Want ach, zijn verblijfsstatus komt anders in gevaar ”  Hierbij een foto van een man die beide middelvingers opsteekt naar de camera.

De tekst heeft ongetwijfeld betrekking op het nieuws van 18 september 2018 waarin een vluchteling uit Afghanistan is veroordeeld wegens verkrachting van een licht verstandelijk beperkt meisje van 18 jaar in het magazijn van een winkel. De man kreeg een lagere straf dan de 24 maanden die door het OM werd geëist om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning zou verliezen. Meegewogen werd door de rechters dat ‘het niet de bedoeling is dat aan verdachte een zodanige straf wordt opgelegd dat deze verregaande vreemdelingenrechtelijke consequenties heeft’. Vrij vertaald: als hij als gevolg van zijn veroordeling uitgezet zou worden naar zijn geboorteland, waar zijn leven mogelijk gevaar loopt, zou de straf onevenredig zwaar uitpakken. De man is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf.

De foto toont een heel andere man. Een indicatie dat de foto niet uit Nederland komt is dat bij ons verdachten in de rechtszaal niet gefotografeerd mogen worden. Dit is een Zweedse crimineel van Somalische afkomst die na een afrekening in het criminele milieu ook nog 2 getuigen heeft vermoord. Hij is voor drievoudige moord tot levenslang veroordeeld in Zweden. In totaal zijn vijf mannen in deze zaak veroordeeld. Deze foto wordt door anti-migratie activisten in verschillende landen met verschillende (hoax) verhalen gebruikt. Ook is de foto verschenen bij een verhaal over een verdachte van moord die vrijgelaten werd omdat de rechter 15 minuten te laat in de rechtszaal verscheen. Dit blijkt verzonnen door de satirische website 8shit.net.

Bron

HOAX overzicht  Tip / contact  HOAX melding

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information