De Theorist - No shit, Sharelog!

 

ISIS-strijder: “We werden in Turkije opgeleid.”

Een door Koerdische soldaten gevangen genomen strijder van de terreurmilitie “Islamitische Staat” heeft in een interview met het persbureau “Sputnik Türkiye” verteld waar en hoe hij samen met andere nieuwelingen werd opgeleid.

De 20-jarige Abdurrahman Abdulhadi werd in december in Syrië door Koerdische soldaten gevangen genomen. Samen met andere ISIS-extremisten zit hij in een gevangenis van de zogenaamde YPG (Koerdische Volksverdediging eenheden).

Abdulhadi had zich naar eigen zeggen in het jaar 2013 bij de “Islamitische Staat” aangesloten en tegen Syrische regeringstroepen gevochten. In augustus 2014 zou hij in Adana (de op vier na grootste stad van Turkije) zijn opgeleid. Eenmaal per week zou een groep van 60 personen schietoefeningen hebben gedaan. Hen werd geleerd hoe om te gaan met Kalasjnikov´s en andere machinegeweren.

 

“De opleiding vond plaats in Turkije, omdat het opperbevel van ISIS dacht dat het hier veiliger is dan in Syrië. Een opleiding in Syrië was vanwege de luchtaanvallen onmogelijk”, aldus Abdulhadi.

Het contact van Turkije met terreurorganisaties in Syrië is tot op de dag van vandaag een open vraag. Er was informatie opgedoken dat enkele groepen van de zogenaamde gematigde oppositie die in Syrië vechten over eigen kampen in Turkije beschikken. De Turkse autoriteiten ontkennen dit.

Intussen is bekend dat het bolwerk van het Vrije Syrische Leger, dat in Turkije geldt als gematigde oppositie, zich in de provincie Hatay aan de Turks-Syrische grens bevindt. Volgens de ISIS-extremist werd het trainingskamp aan de media gepresenteerd als kamp van het Vrije Syrische Leger.

“In de media werd geschreven dat wij in een trainingskamp van het Vrije Syrische Leger worden opgeleid, maar in werkelijkheid waren alle 60 personen die zich daar bevonden leden van ISIS. Dat waren Syrische staatsburgers. Veel van hen waren eerst naar Turkije gekomen om geld te verdienen, maar later sloten ze zich aan bij ISIS”, aldus Abdulhadi.

Het was zijn belangrijkste taak om de in Turkije aankomende Syriërs op te vangen. Hij had via internet contact opgenomen met Syriërs en hen geholpen Turkije binnen te komen en opgeleid te worden.

“Na de opleiding hebben we ze naar Urfa en later naar Raqqa gestuurd. Vanuit Raqqa werden ze dan over verschillende regio´s in Syrië verdeeld”, aldus Abdulhadi. ISIS zou wapens krijgen d.m.v. civiele voertuigen uit Irak – als “humanitaire hulp en levensmiddelen”. Zware wapens kwamen uit As-Schaddadi.

Abdulhadi zou inmiddels spijt hebben toegetreden te zijn tot de “Islamitische Staat”. “Wat ik over ISIS had gelezen en wat ik in werkelijkheid tegenkwam, waren twee absoluut verschillende dingen”, zei hij.

Bron/vertaling: E.J. Bron 

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information