De Theorist - No shit, Sharelog!

 

ISIS-Toyota’s geleverd door de VS

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën is niet lang geleden een onderzoek begonnen naar het grote aantal gloednieuwe Toyota trucks waarmee de ‘islamitische staat’ (ISIS) rondrijdt. Het probleem ontstond in de nasleep van Russische luchtoperaties boven Syrië. Er was een groeiend vermoeden dat de VS zélf een belangrijke rol had gespeeld in het bewapenen, financieren en opzettelijk handhaven van het terroristische leger in Syrië en Irak.. En toen was er dat item in ABC News: ‘Amerikaanse contraterreur-specialisten hebben Toyota gevraagd hen te helpen achterhalen, hoe ISIS erin is geslaagd een vloot van Toyota pick-up trucks en SUV’s te bemachtigen.’

Deze auto’s nemen een prominente plaats in in de propaganda video’s van IS in Irak, Syrië en Libië (US Officials Ask How ISIS Got So Many Toyota Trucks).  Toyota verleende alle medewerking aan het onderzoek. Het artikel gaat door met een citaat van de Iraakse ambassadeur in de Amerika, Lukman Faily:
“Deze vraag hebben wij ook gesteld aan onze buren. Waar komen deze spiksplinternieuwe trucks, deze zeer mooie vierwiel aangedreven terreinauto’s, honderden ervan, eigenlijk vandaan?”.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de vraag aan de verkeerde mensen gesteld. Ze hadden bij hun eigen buurman, bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken moeten aankloppen. Het blijkt dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, de afgelopen jaren tientallen Toyota’s naar Syrië heeft gestuurd, naar de strijders van het ‘Free Syrian Army’. En ja, what’s in a name inderdaad. FSA of IS, of ISIL, of ISIS.. In 2014 publiceerde het Amerikaanse Public Radio International (PRI) (HIER) o.a.:

“Toen het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken hun materiële steun aan de Syrische rebellen hervatte waren 43 trucks van het merk Toyota in de verzendlijst opgenomen.”

De TOYOTA Hilux stond op het verlanglijstje van het Vrije Syrische Leger. Oubai Shahbander, een in Washington gevestigde adviseur van de Syrische Nationale Coalitie, was namelijk een grote fan van de Japanse pick-up truck. “De Toyota Hiluxes zijn wat wij noemen krachtige instrumenten voor de oppositietroepen op de grond”, voegt Shahbander eraan toe. De door de VS geleverde pick-ups zullen troepen en voorraden meebrengen. Een deel van de trucks zal zelf als wapen op het slagveld worden ingezet.

De Britse regering heeft ook toegegeven voertuigen geleverd te hebben aan strijders in Syrië. Een artikel in het Britse Independent uit 2013 heeft de titel, ‘Openbaar bekend gemaakt: Wat het Westen aan de Syrische rebellen heeft geschonken’:

‘Groot Brittannië heeft tot nu toe voor ongeveer £ 8 miljoen aan ‘niet-dodelijke’ hulpproducten gestuurd. In de officiële documenten, die zijn ingezien door medewerkers van dagblad ‘The Independent’, wordt gesproken over 5 vierwiel-aangedreven trucks (met bescherming tegen kogels); 20 sets kogelvrije kleding; 4 vrachtwagens (drie 25 ton, een 20 ton); 6 stuks 4 × 4 SUV’s; 5 niet-gepantserde pick-ups; 1 recovery voertuig; 4 vork-lift heftrucks; 3 geavanceerde kits om mensen te redden uit noodsituaties; 130 zonne-energie batterijen; zo’n 400 radio’s; waterzuivering en vuilnisophaal kits; laptops; VSAT (kleine satellietsystemen voor datacommunicatie) en printers”.

Waarschijnlijk heeft het US State Department en ook de Britse regering meer van dit soort leveringen gedaan, lang vóór en nadat deze rapporten openbaar werden gemaakt. Dus het mysterie hoe in hemelsnaam honderden identieke gloednieuwe trucks in de handen van IS strijders zijn gekomen lijkt hiermee opgelost. Maar is het wel een mysterie, of is het beter over een poppenkast te spreken..?

Want deze informatie is natuurlijk niet nieuw

Dus de vraag blijft waarom het Amerikaanse Ministerie van Financiën nu bezig is met deze transparante poppenkast? Misschien denken de mensen in Washington dat als deze voor de hand liggende vraag hoe IS erin is geslaagd om zo’n indrukwekkend gemechaniseerd leger in het midden van de Syrische woestijn te krijgen, dat niemand zal vermoeden dat de Amerikaanse regering er zelf een grote rol in heeft gespeeld?

De Toyota trucks zijn niet vanuit het niets midden in Syrië gematerialiseerd. Zij komen van buiten Syrië en zijn, met de expliciete kennis en/of directe medeplichtigheid van de VS en zijn bondgenoten in grote aantallen aangevoerd. ​​Toyota vragen waar de vrachtwagens vandaan zijn komen is een andere indicatie hoever de Amerikaanse buitenlandse politiek, legitimiteit en geloofwaardigheid de weg zijn kwijtgeraakt. De tussenkomst van Rusland en wat moet uitgroeien tot een breed gedragen anti-terrorisme coalitie, moet de criminaliteit van Amerika en haar partners in gedachten houden wanneer zij partners kiezen om de veiligheid en de orde te herstellen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Bron: WantToKnow.nl 

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information