De Theorist - No shit, Sharelog!

 

JIT heeft geen bewijs voor MH17

JIT heeft geen bewijs voor Russische rol vliegramp MH17 omdat er geen bewijs is. Journalist legt uit wat er niet klopt

Onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) hebben geconcludeerd dat de Buk-installatie die vlucht MH17 fataal werd, afkomstig was van het Russische leger. Dat maakten ze vorige week bekend tijdens een persconferentie.

Het Russische ministerie van Defensie heeft in een reactie gezegd dat het JIT-rapport gebaseerd is op ‘oude nepbeelden’.

Persbureau Sputnik interviewde politiek activist Anneke de Laaf en journalist Joost Niemöller over de bevindingen.

Geanimeerd

De Laaf, die het onderzoek al vanaf het begin op de voet volgt, zei dat tijdens de persconferentie alleen foto’s werden getoond van Russisch luchtafweergeschut dat dichter bij de grens met Oekraïne werd geplaatst, een logische voorzorgsmaatregel.

Veel beelden waren bovendien geanimeerd, merkt ze op. De meeste echte foto’s, die nogal wazig waren, toonden Russische Buk-systemen op Russisch grondgebied.

De enige foto die naar verluidt een Russische Buk op Oekraïens grondgebied toonde werd eerder al gepresenteerd door het aan de Atlantic Council gelinkte Bellingcat, aldus De Laaf.

Geen bewijs

Daarnaast moet opgemerkt worden dat een Buk-installatie bestaat uit meerdere onderdelen: de raket-installatie, een commandopost en radardetectie- en geleidingssystemen.

“Het JIT wil ons doen geloven dat de Russen al die Buk-installaties naar de grens hebben gestuurd en vervolgens slechts één onderdeel van zo’n vierdelige installatie in het geheim naar Oekraïne hebben gereden, zonder dat de Amerikaanse satelliet het zag,” zei De Laaf.

Schrijver en journalist Niemöller zei dat het onderzoeksteam enkel speculeert en niet over bewijs beschikt.

“Ze hebben geen bewijs omdat er geen bewijs is,” zei hij. “Ik heb tot dusver geen echt bewijs gezien. Ze speculeren alleen maar.”

Anonieme bron

“Nederland en Oekraïne kunnen niets anders doen dan animatievideo’s van internet plukken en verwijzen naar Bellingcat,” voegde hij toe.

De Laaf zei verder dat de resten van een Buk-raket die het JIT heeft onderzocht, zijn aangeleverd door een anonieme bron.

Deze deeltjes, die tijdens de persconferentie werden getoond, waren nagenoeg intact. Dat is volgens Niemöller merkwaardig.

Erg nep

“Ze zeiden niet waar en wanneer de deeltjes waren gevonden,” zei hij. “Ze zeiden alleen dat ze ergens in Oost-Oekraïne waren gevonden, wat erg nep klinkt.”

Volgens De Laaf spreekt het JIT zichzelf ook tegen. Het onderzoeksteam zegt alle bestaande Buk-systemen met elkaar te hebben vergeleken, maar zegt tegelijkertijd dat Rusland niet meewerkt.

Hoe kan het JIT toegang krijgen tot Russische Buk-installaties als Rusland niet meewerkt?

Foto: Wikimedia Commons

Bronnen: Sputniknews & ninefornews.nl

JIT heeft geen bewijs voor MH17

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information