De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Negen minder bekende symptomen van kanker

Het aantal mensen met kanker in onze maatschappij groeit nog steeds en volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is het einde van die groei nog lang niet in zicht.

Kanker is een ziekte die vaak kan worden genezen en hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op genezing.

De kans dat mensen in onze huidige maatschappij kanker krijgen, zal alleen maar toenemen volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Precies twee jaar geleden schreven wij het volgende:

De WHO zegt verder dat tegen 2015 het aantal gediagnosticeerde gevallen van kanker met 37 procent zal zijn toegenomen van een totaal aantal jaarlijkse gevallen van nu 14,4 miljoen naar 19,3 miljoen.

Het aantal mensen dat zal overlijden als gevolg van de ziekte of de daarbij behorende behandeling zal omhoog gaan met 39 procent, een stijging van 8,2 miljoen jaarlijkse sterfgevallen naar 11,4 miljoen.

We zijn nu aan het einde van 2015 en nergens zijn nog tekenen te bekennen die erop wijzen dat bovengenoemde schrikbarende cijfers afnemen.

Om kanker met succes te kunnen bestrijden, vergroot je de kans daarop aanzienlijk als je de ziekte in een vroeg stadium weet te ontdekken.

Daarom volgt hier een opsomming van negen symptomen die misschien niet zo voor de hand liggen, maar die wel degelijk op kanker zouden kunnen wijzen.

Het zijn symptomen die vrij vaak voorkomen, misschien niet ernstigs zijn, maar zeker niet genegeerd mogen worden.

1) Chronische vermoeidheid

Allemaal zijn we wel eens vermoeid, maar extreme vermoeidheid die maar niet weg wil gaan is toch een iets ander verhaal.

Volgens de American Cancer Society kan vermoeidheid die niet weg is na een nacht goed slapen, een teken zijn van kanker. In het bijzonder leukemie, darm- of maagkanker.

Mocht je last hebben van chronische vermoeidheid dan betekent dat uiteraard niet dat je kanker hebt. Er zijn talloze oorzaken die dit kunnen veroorzaken, maar het kan ook een symptoom of voorloper van kanker zijn. Soms is er sprake van stapeling van gifstoffen en helpt ontgiften in deze situatie.

2) Onverklaarbaar gewichtsverlies

Als je een vrij actief leven leidt dan zal wat gewichtsverlies je niet als verontrustend in de oren klinken. Dat is ook de reden dat gewichtsverlies als symptoom van iets anders vaak wordt genegeerd.

Als je gewicht verliest zonder dat er iets wezenlijks is veranderd in je manier van leven dan zou dit kunnen wijzen op vroege symptomen van kanker. Bepaalde kankersoorten worden soms geassociëerd met onverklaarbaar gewichtsverlies, zoals slokdarm-, long-, maag of alvleesklierkanker.

3) Pijn

Pijn kan veroorzaakt worden door talloze dingen waarvan velen niets ernstigs te betekenen hebben. Langdurige pijn echter die niet weg wil gaan, kan een symptoom zijn van kanker.

Zo kan een langdurige pijn in de rug bijvoorbeeld een teken zijn van darm- of baarmoederhalskanker. Een hoofdpijn die maar niet weg wil gaan, kan een teken zijn van een hersentumor. Ook bot- en teelbalkanker veroorzaken in de vroege stadia van de ziekte vaak een scherpe pijn.

Mocht je last hebben van een langdurige pijn ergens in je lichaam die maar niet weg wil gaan, laat het voor de zekerheid controleren.

4) Bultje onder de huid

Vaak worden bultjes of knobbeltjes onder de huid in verband gebracht met borst- of teelbalkanker.

Knobbeltjes onder de huid kunnen zich vormen in ieder zacht weefsel en kunnen voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.

Als je een dergelijk bultje onder de huid ontdekt, is het verstandig om actie te ondernemen. Het vroegtijdig ontdekken van dergelijke signalen kan wellicht de sleutel zijn tot je lichamelijke welzijn op de langere termijn.

5) Opgezwollen voet

Een symptoom dat door veel vrouwen wordt genegeerd, maar dat zou kunnen wijzen op baarmoederhalskanker, is een opgezwollen voet of been.

Volgens het kankercentrum van de University of Texas, kan een zwelling in die gebieden die gepaard gaat met vaginale afscheiding wijzen op baarmoederhalskanker.

Ook hier geldt natuurlijk dat er talloze redenen kunnen zijn voor een opgezwollen voet, maar vooral in combinatie met andere symptomen zoals hierboven omschreven, is het verstandig om dit te laten controleren.

6) Witte plekjes in de mond

Dit kan vreemd genoeg ook een symptoom zijn van kanker en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Leukoplakie is een witte slijmvliesverandering in de mond die niet afschraapbaar is en die na het wegnemen van de oorzaak blijft zitten. Bij ongeveer 5% van de leukoplakieën, in een periode van 5 jaar, gaat de slijmvliesverandering over in kwaadaardige afwijking, bijvoorbeeld een plaveiselcelcarcinoom.

Het is een mogelijke voorloper van kanker en wordt vaak in verband gebracht met roken. Veel mensen negeren witte plekjes of zweertjes in de mond, maar vooral als je rookt dan zou je alert moeten blijven op eventuele veranderingen in je mond.

7) Veranderingen aan het huidoppervlak

Helaas begint huidkanker een steeds vaker voorkomend verschijnsel te worden in onze maatschappij en dat terwijl de symptomen van huidkanker vaak worden genegeerd.

Symptomen van huidkanker worden nogal eens aan de kant geschoven als gewoon een beetje verbrand in de zon of moedervlekken die wat donkerder geworden zijn door ouderdom.

Iedere pukkel, moedervlek of wrat die van kleur of vorm verandert verdient je volle aandacht. Dit geldt ook voor veranderingen van de huid die gepaard gaan met buitengewone jeuk.

Als er een deel van je huid is veranderd of een gewone moedervlek verandert ineens van kleur en omvang dan is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden.

8) Verandering in stoelgang

Is er iets veranderd met betrekking tot bijvoorbeeld plassen. Wanneer je merkt dat je vaker moet plassen dan voorheen dan kan dat een symptoom zijn van blaas- of prostaatkanker.

Ook wanneer je bloed in je urine of ontlasting aantreft, kan dit een serieus teken zijn dat er iets mis is.

Niet alleen bloed in de ontlasting, maar ook regelmatig diarree kan wijzen op mogelijke kankerproblemen in de darmen. Een goede darmreiniging één a twee keer per jaar is aan te raden voor iedereen.

9) Aanhoudende koorts

In de meeste gevallen zal koorts te maken hebben met wat kleine gezondheidsproblemen zoals een verkoudheid. Wanneer de koorts echter langere tijd aanhoudt, kan dit een waarschuwingsteken zijn voor een mogelijke levensbedreigende situatie.

Vaak kunnen kankersoorten zoals leukemie en maligne lymfoom het immuunsysteem op een zodanig agressieve manier aanvallen dat het lichaam deze infectie probeert te bestrijden waardoor er koorts kan ontstaan.

Het is dan ook niet voor niets dat de American Cancer Society iedereen die aanhoudende koorts heeft adviseert om dit niet te negeren en actie te ondernemen.

Tot zover mogelijke symptomen.

Het is natuurlijk belangrijk om niet door te slaan en bij ieder pijntje of afwijking in de stress te schieten. Anderzijds is het wel belangrijk om eventuele ernstige afwijkingen zoals kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

Je kunt nooit met zekerheid voorspellen of je wel of geen kanker zult krijgen. Wat je wel kunt doen, is preventief te werk gaan en goed te letten op de signalen die je lichaam geeft.

Er zijn natuurlijk ook heel goede natuurlijke producten die niet alleen door kankerpatienten worden gebruikt, maar die ook een rol kunnen spelen in het verminderen van risico op kanker.

Bron: Niburu

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information