De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Nieuwe aardachtige planeet ontdekt

Dit is ‘m dan

Sterrenkundigen hebben een nieuwe planeet ontdekt waar mogelijk leven is. Ross 128b staat op slechts 11 lichtjaar van de aarde en is ongeveer even groot als onze planeet.

De exoplaneet, waar de temperatuur ongeveer gelijk is als op aarde, is ontdekt met behulp van een zeer geavanceerde telescoop.

De gemiddelde temperatuur op Ross 128b ligt tussen -60 en 20 graden Celsius. De planeet is 1,35 keer zwaarder dan onze aarde.

Meest nabije

Wetenschappers van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) gaan de samenstelling van de exoplaneet verder onderzoeken. Ze gaan onder meer speuren naar de aanwezigheid van zuurstof en vloeibaar water.

Geschat wordt dat de planeet ongeveer vijf miljoen jaar oud is. Ross 128b is na Proxima b de meest nabije gematigde planeet die tot nu toe is opgespoord.

Het is bovendien de meest nabije planeet die om een inactieve rode dwergster cirkelt, wat de kans vergroot dat zich leven in stand kan houden.

Heel geschikt

“Deze ontdekking is gebaseerd op meer dan 10 jaar intensief onderzoek,” liet coauteur Nicola Astudillo-Defru van de Universiteit van Genève weten.

Rode dwergen zijn de koelste en zwakste, maar ook de meest talrijke sterren in het heelal. Dit maakt hen heel geschikt voor de zoektocht naar exoplaneten.

Bij deze sterren laten kleine, koele soortgenoten van de aarde zich gemakkelijker opsporen dan bij sterren die meer op de zon lijken.

Aangename verblijfplaats

Veel rode dwergsterren, waaronder Proxima Centauri, produceren soms opvlammingen waarbij de planeten die om hen heen cirkelen met dodelijke straling worden bestookt.

Ross 128 lijkt een veel kalmere ster te zijn en dus zouden zijn planeten weleens de meest nabije aangename verblijfplaats voor leven kunnen zijn.

De ster staat zoals gezegd op 11 lichtjaar, maar beweegt in onze richting. Naar verwachting zal hij over minder dan 80.000 jaar onze meest nabije buurster zijn.

Dan verdringt Ross 128b dus ook Proxima b als meest nabije exoplaneet.

Bron: ninefornews

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information