De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Rutte en Merkel deden Turkije meer toezeggingen

Tot 250.000 vluchtelingen per jaar uit Turkije naar Europa

“Rutte en Merkel deden Turkije meer toezeggingen inzake vluchtelingenopvang dan rest van Europa wist”

De Nederlandse premier Mark Rutte en Duits bondskanselier Angela Merkel hebben bij het sluiten van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije concrete toezeggingen gedaan. Nederland en Duitsland spraken af jaarlijks 150.000 tot 250.000 vluchtelingen uit Turkije te halen en toe te laten in de EU. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. Die aantallen en de afspraak met Turkije zouden de andere Europese lidstaten niet zijn meegedeeld.

Anders dan voordien bekend, hebben bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte bij de onderhandelingen voor het omstreden vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije concrete afspraken gemaakt over het vluchtelingencontingent. Merkel en Rutte spraken af jaarlijks 150.000 tot 250.000 Syrische vluchtelingen uit Turkije naar Europa te laten komen. Dat blijkt uit onderzoek voor het boek over Merkels vluchtelingenpolitiek van Welt-journalist Robin Alexander dat vandaag verschijnt.

Volgens Alexander greep op 6 maart 2016, op de vooravond van de Europees-Turkse top, in Brussel een ontmoeting plaats tussen Rutte, Merkel en de toenmalige Turkse premier Ahmet Davutoglu. Nederland was toen voorzitter van de Europese Raad. 

Gentlemen’s agreement

De overeenkomst die Rutte, Davutoglu en Merkel toen sloten, werd daags nadien aan de rest van de leden van de Europese Raad als een verrassend voorstel van Turkije voorgelegd. De staats- en regeringsleiders stelden in het slotakkoord van de Europese top een “vrijwillige opname op humanitaire gronden” voor.

Behalve Merkel, Rutte en Davutoglu bleven de Europese leiders in het ongewisse over het concrete aantal vluchtelingen in het Turks-Europese akkoord. De drie regeringsleiders hadden niettemin bij wijze van gentlemen’s agreement het aantal van 150.000 tot 250.000 afgesproken. 

Dit wordt volgens Die Welt bevestigd door verschillende mensen die betrokken waren bij de onderhandelingen.

Rutte en Merkel namen zich toen voor andere EU-lidstaten te overhalen vluchtelingen uit Turkije op te nemen. Het contingent zou onder deze ‘coalition of the willing’ worden verdeeld.

‘Staatsgreep van Erdogan’

Na het afsluiten van de Europees-Turkse vluchtelingendeal waren er speculaties dat president Erdogan zich gepasseerd voelde doordat Davutoglu eigenhandig de deal sloot met de Europese Unie. 

Meer via de bron: HLN, Luc Beernaert, Die Welt

Rutte & Merkel

 

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information