Dit is heel slecht nieuws voor Amerika

Hoe vaak komt het voor dat leiders van landen de telefoon niet opnemen als de president van Amerika belt?

Een belangrijk olieland doet echter precies dat en komt nu met nog een bericht dat de wereld voorgoed zal veranderen.

Misschien wel Ć©Ć©n van de belangrijkste landen op deze wereld is Saoedi ArabiĆ«. Als je denkt aan Saoedi ArabiĆ«, dan denk je ook al snel aan de gruweldood van journalist Khashoggi en de man die hiervoor verantwoordelijk wordt geacht, kroonprins Mohammed Bin Salman, meestal MBS genoemd.

Formeel is zijn vader nog koning, maar in het dagelijkse leven is het MBS die in Saoedi Arabiƫ de dienst uitmaakt.

Naast bovenstaande is het land uiteraard bekend om zijn vele executies, maar het is bovenal bekend door de olie.

Het land staat op positie nummer 2 in de wereld van olie exporterende landen.

Nu bestaat er tussen Saoedi Arabiƫ en Amerika een speciale relatie voor wat betreft olie. Dat heeft dan alles weer te maken met het feit dat de voormalige Amerikaanse president Nixon de dollar loskoppelde van goud.

Hier een stuk uit een eerder artikel om aan te geven wat er toen gebeurde.

De angst bestond dan ook dat door het besluit van Nixon de vraag naar dollars en dus ook de waarde daarvan, snel zou verminderen en daarom werd besloten om een nieuw systeem te bedenken, waardoor er wereldwijd weer grote vraag naar dollars zou ontstaan en landen weer gedwongen zouden worden om dollars te kopen.

Dit systeem werd het petrodollar systeem, waardoor de speciale status van de dollar als wereld reserve valuta bleef behouden.

Het petrodollar systeem werd door Amerika opgezet in de jaren 1972 tot 1974 in samenwerking met Saoedi Arabiƫ. Dit land werd door Amerika uitgekozen vanwege haar enorme olievoorraden, haar dominante positie binnen de OPEC en het feit dat de koninklijke familie van het land gemakkelijk om te kopen was en is.

Bovendien had Amerika heel snel een sterke bondgenoot nodig in het Midden Oosten omdat na de Yom Kipoer oorlog van 1973 de Arabische landen Amerika begonnen te straffen met het ā€œoliewapenā€ vanwege steun aan IsraĆ«l.

De doelstellingen van het petrodollar systeem waren de volgende:

1) Zorg dat het Arabische oliewapen wordt geneutraliseerd.

2) Gebruik de dominante positie van Saoedi Arabiƫ binnen de OPEC om ervoor te zorgen dat alle olietransacties alleen nog in Amerikaanse dollars plaatsvinden.

3) Zorg dat de opbrengsten van de olieverkoop in dollars worden geĆÆnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties, waardoor het land meer schuld kan creĆ«ren en zo de geweldige gaten in haar begroting kan dichten.

In ruil garandeerde Amerika aan de koninklijke familie van Saoedi Arabiƫ dat ze zouden worden beschermd en daardoor aan de macht blijven.

Als je dan bedenkt dat olie de meest verhandelde grondstof is ter wereld, dan betekent dit dat ieder land dat olie wil kopen eerst dollars moet aanschaffen. Dit op zich creƫert een kunstmatige markt voor dollars die niets met Amerika of haar economie te maken heeft.

Dit systeem heeft voor Amerika een aantal ongekende voordelen. Zoals het vergroten van haar koopkracht en import goederen, inclusief olie, kan kopen in haar eigen valuta (die ze naar hartenlust kunnen bijdrukken).

Er kan niet genoeg de nadruk op worden gelegd hoe belangrijk dit systeem is voor Amerika en hoe het voor veel Amerikanen heeft betekend dat ze veel meer geld konden uitgeven dan ze bezaten, inclusief de overheid.

Dat is de reden voor de speciale behandeling van Saoedi Arabiƫ en daarom zal het land ook nooit op een lijst van Trump voor komen zoals nu gebeurt met die andere landen, ongeacht hoeveel terroristen daar vandaan komen.

Tot zover het eerdere artikel.

Op dit moment is alles lang niet meer koek en ei tussen Amerika en Saoedi Arabiƫ. Het is zelfs zo erg dat MBS op dit moment weigert om de telefoon op te nemen als Joe Biden belt.

Dit heeft sowieso te maken met het feit dat Biden MBS schuldig heeft verklaard aan de moord op Khashoggi en de manier waarop hij Saoedi Arabiƫ door het slijk haalt.

In de volgende korte clip kan je dat Biden horen zeggen tijdens zijn verkiezingscampagne. Naast Saoedi Arabiƫ krijgt ook China een veeg uit de pan.

Doordat alle olie vanuit Rusland door Amerika wordt geboycot is Biden druk op zoek naar olie en loopt het nu zelfs te slijmen in Venezuela en ook Saoedi Arabiƫ staat op lijst.

Ook melden Amerikaanse media dat Biden een bezoek aan Saoedi-ArabiĆ« overweegt, om erop aan te dringen de olieproductie op te schroeven. Eerder beloofde hij nog dat land tot ā€˜pariaā€™ te maken, vanwege betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin Salman bij de moord op columnist Jamal Khashoggi.

Maar aangezien MBS de telefoon niet opneemt, kan het bezoek van Biden wel eens een lastige zaak worden.

Maar, dan komt er een bericht dat het einde kan betekenen van de petrodollar. Want ondanks de gemaakte afspraken dat Saoedi Arabiƫ alleen dollars zal accepteren als betaling voor olie, wordt daar nu toch vanaf geweken.

Ongeveer 25 procent alle olie uit Saoedi Arabiƫ gaat naar China en de twee zijn nu druk bezig om een contract op te stellen waarbij China de olie gaat betalen in yuan. Het bericht is naar buiten gekomen via de Wallstreet Journal en als dit inderdaad doorgaat dan betekent dit het einde van de petrodollar en daarmee ook de vele voordelen die Amerika hiermee behaalt.

Begin februari kwam er eveneens bericht dat China voortaal de betalingen aan Rusland voor het geleverde gas in euroā€™s zal uitvoeren, dus ook geen dollars.

Vijf jaar geleden schreven wij het volgende:

Er is een goede reden dat de Chinese olie import vanuit Rusland is toegenomen. Gedurende de laatste jaren zijn de banden tussen Rusland en China alleen maar sterker geworden en China betaalt voor de Russische levering met haar yuan. Deze valuta wordt vervolgens door de Russen gebruikt om goederen in China te kopen.

Naarmate de tijd verstrijkt zal Saoedi Arabiƫ wat leveringen aan China betreft steeds verder worden buitengesloten als ze niet bereid zijn hun olie aan China te leveren voor yuans in plaats van dollars.

En volgens de laatste berichten is dat moment nu aangebroken en dat zal misschien dan ook de reden zijn dat de telefoontjes van Biden niet worden beantwoord.

De conclusie bij Zerohedge is dan ook als volgt:

En zo beginnen de puzzelstukjes van het eindspel op hun plek te vallen. Rusland zorgt ervoor dat de wereld een enorm tekort zal krijgen aan veel grondstoffen waardoor deze enorm zullen stijgen in prijs, terwijl haar stille partner China stilletjes overal groot voordeel weet te behalen uit de totale isolatie van Rusland. China benadert alle ā€˜niet westerseā€™ voormalige petrodollar olieleveranciers en biedt hen contracten aan in yuan. Peking is op dit moment heel druk bezig met het pushen van de yuan met als doel de rol van reservevaluta in de wereld over te nemen van de dollar.

iemand neemt niet op

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 19 april 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

PrivƩ Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers