De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Terreurbestrijders in Rotterdamse haven

Een brede glimlach verschijnt op het gezicht van Gijs Hilgers van het Havenbedrijf. “De Rotterdamse haven is weer veilig, alle seinen staan op groen.” Zojuist hebben speciale eenheden van het Korps Mariniers en politie een terroristische ‘aanslag’ voorkomen. Dat gebeurde tijdens de grootscheepse havenbeschermingsoefening Port Defender.

Clip over de havenbeschermingsoefening Port Defender

In verschillende uitdagende scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. De Nautische Mobiele Eenheid treedt op om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging. Special forces van de mariniers en de Dienst Speciale Interventies (DSI) moeten een door terroristen gekaapt schip bevrijden. En marineduikers, mariniers van het Maritime Advanced Search Team (MAST) en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst krijgen te maken met tal van uitdagingen op  voor hun gespecialiseerd gebied.  De Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR), brandweer en politie zijn op afroep beschikbaar om daar waar nodig bij te springen.

“Port Defender is de ideale gelegenheid om onze vaardigheden samen met de civiele ketenpartners te trainen”, zegt Hoofd Nationale Operaties (NATOPS) luitenant-ter-zee-1 Corina van Proosdij. “Daarmee laten we elkaar zien over welke kennis en vaardigheden we beschikken en hoe we die het best kunnen combineren”.

Dreiging op en rond water

De Rotterdamse haven is als levensader van onze economie natuurlijk een potentieel doelwit voor terroristen, weet ook commandant Maritieme Special Forces luitenant-kolonel Jur van Nee. “Maar als MARSOF beschikken wij over de mensen, middelen en technieken om elke vorm van dreiging op en rond het water te bestrijden. Dat doen we veelal samen in DSI-verband. Deze Dienst Speciale Interventies bestaat uit militairen en politiemensen. Die samenwerking is van enorme meerwaarde bij ons optreden.”

Port Defender Rotterdam,  in de omgeving van de Wilhelminakade, Rijnhaven en Katendrecht, loopt nog tot het eind van de middag.

Bron: Defensie

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information