De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Toch excuses Rutte volgens Turkse krant

Volgens Mark Rutte zal hij never nooit niet zijn excuses aanbieden aan de Turkse regering. Vreemd, want volgens Ankara is dat precies wat hij gedaan heeft — over de telefoon weliswaar, maar toch.

Toen Mark Rutte opeens liet zien wel degelijk over een ruggengraat te beschikken vond ik dat — net als iedere andere weldenkende Nederlander — gewoonweg schokkend. Ja, de Nederlandse regering had de Turkse minister inderdaad gezegd dat hij niet welkom was, maar om de rug daadwerkelijk recht te houden? Dat is iets wat we nog nooit gezien hebben van Rutte. Waarom nu dan wel? En, evenzeer belangrijk, zou dat na de verkiezingen veranderen?

Volgens de Turkse krant Daily Sabah wel. Die aan Erdogan-gelieerde krant bericht namelijk dat de Turkse premier Binali Yildirim gisteren gezegd heeft dat Mark Rutte hem zijn excuses al heeft aangeboden.

“During a phone call, Mr. Rutte has apologised for the detention of our consul general and chargé d’affaires,” he said.

“Mr. Rutte said that the detentions were carried out by mistake,” he added.

“He stated that the Dutch officials also did not desire to increase tensions to such an extent. He even offered to have a dinner together,” Yıldırım concluded.

Op Twitter zijn er natuurlijk VVD’ers die roepen dat dit ‘nepnieuws’ is, maar dat is niet waar. Yildirim heeft dit echt gezegd, en dus is het ‘echt’ dat je daarover bericht. De vraag is alleen: heeft Rutte dit echt gezegd tegen Yildirim? Heeft hij zijn excuses daadwerkelijk aangeboden?

Wat significant is, is dat Rutte zelf heeft gezegd dat hij Yildirim had aangeboden om samen een diner te nuttigen om de zaak nog eens goed te doorspreken. Yildirim herhaalt dat. Daar kunnen we 100 procent van zeggen dat het waar is. Beide heren bevestigen dat. Maar Yildirim voegt daar dus aan toe dat Rutte zijn excuses ook heeft aangeboden in datzelfde gesprek, wat Rutte ongetwijfeld zal ontkennen.

De vraag is dan: waarom zou Yildirim dat zomaar verzinnen? De Turkse regering is hier nog lang niet klaar mee. Erdogan en de zijnen gebruiken de ruzie met Nederland om de eigen bevolking nog patriottischer en feller te maken zodat ze het referendum van volgende maand kunnen winnen. Wat hen betreft mag deze ruzie best nog een maand duren; daar hebben ze electoraal belang bij.

Lees verder bij de bron (DDS).

 
 

 

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information