De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Wat nu Mark Rutte en Willem Alexander?

Wat de Europese economie draaiende houdt is Duitsland, niet voor niets worden ze de Europese motor genoemd, en de ECB die tot zeer recent grote hoeveelheden geld bijmaakte vanuit het niets.

De ECB is daar per januari mee gestopt en de Duitse fabrieksorders zijn zodanig slecht dat het scenario van 2008/9 weer in beeld komt.

Na de befaamde derde dinsdag in september, Prinsjesdag genaamd, waar de overheid en de koning de Nederlanders beloofden dat 2019 voor hen een heel mooi jaar zou worden, schreven wij al dat dit totale misleiding was en dat arme mensen erop achteruit zouden gaan in plaats van vooruit.

Dat was zelfs nog voordat bekend werd dat door de extra belasting op energie deze vele malen duurder zou uit pakken dan begroot.

En zo kwam ook deze voorspelling weer uit, getuige het volgende soort berichten bij de mainstream media (MSM):

,,Mensen moeten merken dat het weer beter gaat met Nederland.’’ De belofte van premier Rutte galmt nog na bij menig Nederlander, die afgelopen week met een beteuterd gezicht het nieuwe loonstrookje bekeek. De lezersredactie van deze krant ontving meerdere boze mailtjes van mensen die er na het ontvangen van de aow, het pensioen of de eerste loonstrook niet op vooruit, maar juist op achteruit zijn gegaan.

En dan hebben ze waarschijnlijk nog niets eens gekeken naar iets wat echt heel nadelig is voor de bevolking en dat is de verborgen inflatie. Bedrijven die heel handig gebruik maken van de BTW verhoging om ook maar gelijk even forse prijsstijgingen door te voeren omdat het toch niet opvalt.

We zijn belazerd en we zijn bedonderd, met andere woorden: business as usual.

En dit alles komt ook nog eens voordat de klimaathysterie gaat zorgen voor krankzinnig oplopende kosten.

Dat de wereldwijde economie dit moet gaan ophoesten hebben we dan nog niet eens in ogenschouw genomen.

Wat gebeurt met al die idiote klimaatplannen als de wereldeconomie in elkaar stort en we een crisis krijgen die zijn weerga niet kent?

Europa draait dankzij twee dingen:

Het eerste is het bijdrukken van geld door de Europese Centrale Bank, wat tot en met eind december op grote schaal gebeurde.

Echter, daar komt nu een einde aan:

De Europese Centrale Bank heeft zoals verwacht de rente ongemoeid gelaten en aangekondigd dit jaar definitief te stoppen met het opkopen van obligaties. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de centrale bank.

Per januari van dit jaar is de ECB gestopt met het opkoopprogramma, wat betekent dat er sowieso heel veel overheden en bedrijven in de problemen zullen komen.

Natuurlijk weten ze dat ook bij de ECB en aangezien de Amerikaanse Centrale Bank (FED) ongeveer dezelfde strategie volgt, kun je er gevoegelijk vanuit gaan dat men vindt dat het tijd is geworden voor een nieuwe crisis. De FED is al wel vaker gestopt met haar opkoopprogramma en stndaard is dan daarna duidelijk dat het een stuk minder gaat met de wereldeconomie.

En dat brengt ons tot de tweede pijler van de Europese Economie en dat is Duitsland.

Wanneer je goed kijkt naar het volgende staatje, dan weet je dat er zwaar weer op komst is.

Duitse economie in zwaar weer

Er is sinds 2012 niet meer zo’n grote terugval geweest in Duitse fabrieksorders en volgens economen bij de Deutsche Bank stevent het land regelrecht op een recessie af.

Op het moment dat Rutte en de koning op Prinsjesdag het volk de fabeltjes verkochten van: "het gaat zo goed met dit land en iedereen zal dat in het nieuwe jaar in hun portemonnee gaan merken", was de terugval in Duitsland al in gang gezet.

Een terugval die nu al meer dan zeven maanden duurt en waarvan het einde niet bepaald in zicht lijkt. Helemaal links zie je de situatie zoals die was in 2009, toen de economie zo goed als tot stilstand kwam. Zover is het nog niet, maar omdat de ECB heel recent is gestopt met het opkoopprogramma zullen de effecten daarvan binnen niet al te lange tijd duidelijk worden.

De motor die Europa voortstuwt lijkt tot stilstand te zijn gekomen en ook Nederland zal deze ingezette tendens volgen.

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information