De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Wilt u sterven voor de vrijheid?

Sterven voor de vrijheid? Geen Stijl legde die vraag recent voor aan haar lezers, voor de gelegenheid Europeanen genoemd, en of we we nog wel de spirit hadden om dat te doen, sterven dus. Blijkbaar niet, hoewel de reacties onder dat artikel anders doen vermoeden. Maar wat de vrijheid is waarvoor je je leven veil zou moeten hebben, dat werd in het midden gelaten. Je eigen vrijheid? Nou, als dat aan de orde zou zijn, en iedereen sneuvelde daarvoor graag, dan waren we daar al mee bezig natuurlijk, met dat sneuvelen, want vrijheid die hebben we niet.

Vrijheid, het zijn van eigenaar van jezelf en de vruchten van je arbeid, die hebben we hier nooit gehad. Wel dingen die vrijheid worden genoemd,    zoals ‘zeggen wat je mag zeggen mits je het mag zeggen’, ‘denken wat je mag denken als je het mag denken’, kinderen krijgen die je dan wel direct aan de staat moet overdragen, zuchten onder een politiek bestuur dat je niet alleen niet hebt gekozen, maar ook nog eens uitdrukkelijk in meerderheid hebt afgewezen, 80% van je inkomen afstaan om dat door een ander te laten verjubelen aan zaken die je zelf niet wilt, en zo kan je nog wel een paar boeken volschrijven.Enfin, zo een beetje alle wetboeken en regelgevingen en beleidsbeperkingen enzovoorts, die geven samen wel een idee over wat er zoal aan inbreuken op de vrijheid worden gemaakt.

Kortom, vrijheid hebben we niet, en wat we wel hebben is geen vrijheid maar slavernij, en om daar nu voor te sterven lijkt me veeleer een teken van het in staatspropaganda trappen, dan een nobel iets. Bovendien mogen wel al met euthanasie als we uitgemolken zijn door de staat, en dat is toch ook een beetje ‘sneuvelen’ voor de staat, want dat is natuurlijk wat met sterven voor de vrijheid wordt bedoeld.

Als we in Nederland vrijheid hadden, dan zou je eventueel kunnen overwegen om voor het behoud daarvan (niet voor jezelf, want dood is dood, maar voor wie er na je komt) te vechten en te sterven. Voor het verdedigen van wat nu vrijheid wordt genoemd, het zwijgend onderhouden van een in tal en last toenemende kaste van (inter)nationaal verenigde uitbuiters, wil natuurlijk niemand sterven, want waarom zou je?

Daarbij komt dat in de huidige samenleving nog steeds niet duidelijk is wie dan de vijand zou zijn tegen wie je ten strijde zou moeten trekken om eervol te sneuvelen. Of eigenlijk, dat is het wel, maar wie/wat die vijand is, dat is -als zoveel in Nederland- weer eens een waarheid die niet gezegd mag worden, een en ander op straffe van vervolging wegens opruiing.

Want sterven voor de vrijheid en er voor vechten, dat is heel nobel en de houders van de staatsmacht vinden het te prijzen, maar echt doen, dat mag natuurlijk niet.

Door: Caroline Vonhoff (joostniemoller.nl)

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information