De Theorist - No shit, Sharelog!

 

90 personen aanhouden bij aankomst Sinterklaas

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zaterdag zestig mensen aangehouden. Tijdens de ontvangst ontstond vlak achter het oude stadhuis een opstootje tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
Dat meldt burgemeester Milo Schoenmaker op een persconferentie. Of het gaat om voor- of tegenstanders van Zwarte Piet kon Schoenmaker niet zeggen.

De burgemeester zei "teleurgesteld" te zijn over incidenten en noemde de sfeer die daardoor ontstond "grimmig".

Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. "Een vervelend moment". Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers. De burgemeester wilde niet zeggen hoeveel politiemensen er op de been waren.

Volgens Schoenmaker zijn er ook mensen opgepakt "die beroepsmatig daar zijn waar er wordt gearresteerd".

Een daarvan is ook documentairemaakster Sunny Bergman, die in Gouda was voor haar documentaire Zwart als roet (op 1 december bij de VPRO). Volgens producent Monique Busman van de VPRO heeft de politie aanvankelijk ook de camera van Bergman in beslag genomen, maar heeft haar producer die inmiddels weer terug.

Volgens de VPRO was Bergman bij de demonstratie als waarnemend journalist en niet als actievoerster. Bergman was ook een van de eisers in de rechtszaak rond de Amsterdamse sintintocht vorig jaar, waarin de gemeente deze week gelijk kreeg van de Raad van State.

Arrestaties bij intocht Sinterklaas Gouda

Terwijl Sinterklaas onthaald werd op het bordes van het stadhuis, ging het aan de achterkant mis. Tegenstanders van Zwarte Piet, die demonstreerden met een spandoek met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' werden belaagd en uitgejouwd door voorvechters van Zwarte Piet.

Buiten het oog van de tv-camera's werd over en weer getrokken, geduwd en gescholden. Er was veel politie op de been.

Na de officiƫle ontvangst van Sinterklaas vertrokken veel mensen en werd het weer rustiger.

Voor de intocht zijn volgens de burgemeester alle scenario's, ook met arrestanten, doorgenomen. "Ik had het, ook met de kennis van nu, niet anders aangepakt", aldus Schoenmaker. Hij zei verder wel bedroefd te zijn dat het zo is gelopen en te hopen "dat we snel van de discussie af zijn".

Verschillende Pieten

Sinterklaas wordt dit jaar vergezeld door niet alleen Zwarte en de al aangekondigde Stroopwafel- en Kaas Pieten, er waren ook een paar Witte en Clowns Pieten bij.

De goedheiligman zette iets voor 12.30 uur voet aan wal en ging vervolgens op zijn paard Amerigo op weg naar het stadhuis op het Marktplein. Langs de route stonden ondanks de regen duizenden mensen, waaronder natuurlijk veel kinderen.

In het stadhuis gaf Sinterklaas na de intocht een persconferentie. "We vonden het allemaal een fantastische intocht", zei de sint. Hij was blij dat zo veel kinderen en Pieten hem stonden op te wachten.

Hij zegt niets te hebben meegekregen van eventuele onrust op de Markt, "want we waren een beetje verdwaald".

Ook zei hij: "Er is een hoop gedoe geweest, maar Sinterklaas zegt altijd: het komt vanzelf weer helemaal goed."

Update: Inmiddels bekend geworden dat er 90 mensen zijn aangehouden!

Bron: NU.nl

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information