Met deze nieuwe wet kan de Europese Commissie het internet zonder overleg ingrijpend censureren

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het eens geworden over strengere wetgeving die ‘consumenten beter moet beschermen’. De zogeheten Digital Services Act (DSA) regelt onder andere het verwijderen van ‘illegale berichten en desinformatie’.

“We hebben een deal. De DSA zal ervoor zorgen dat datgene wat offline illegaal is ook online als illegaal wordt gezien en behandeld,” zei Margrethe Verstager, de Europese Commissaris die gaat over mededinging, in een filmpje op Twitter.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering zei: “Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken.” Ze voegde toe dat Big tech-bedrijven nu veel meer moeten doen en moeten samenwerken met ‘onafhankelijke’ factcheckers.

Gevaarlijke ontwikkeling

Veel mensen maken zich zorgen over de nieuwe EU-censuurwet. “Sociale mediaplatforms worden verplicht in ‘crisistijd’ de censuur op onwelgevallige meningen te intensiveren. Door een nieuwe EU-wet kan de Europese Commissie namelijk strengere content-richtlijnen afdwingen. Een gevaarlijke ontwikkeling die het vrije debat voorgoed zal laten verdwijnen,” reageert Forum voor Democratie.

Tweede Kamerlid Wybren van Haga voegt toe: “We leven in een tijd dat het publieke debat zich grotendeels online afspeelt. Het is zorgwekkend dat de Big Tech zich steeds meer gaat bemoeien met wat wél en wat niet gecensureerd moet worden. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Handen af!”

Elektronische identiteit

“De Europese Commissie krijgt binnenkort de macht om, zonder overleg met de lidstaten, het internet ingrijpend te censureren, wanneer zij oordeelt dat er sprake is van een ‘crisis’,” schrijft De Andere Krant, die inzage heeft gekregen in een concept van de laatste versie van de DSA.

Diep weggestopt in de raadpleging staat dat consumenten ‘een algemeen aanvaarde elektronische identiteit (eID) moeten hebben om toegang te krijgen tot hun data’.

 

De Theorist

© Copyright (c) NineForNews.nl

Robin de Boer
 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 19 mei 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

New World Order!

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers